Könyv-kitalálós játék
Moderátor: ese
- temesed
- Főisten
- Kapcsolat:
erot veszek magamon, es uj feladvany (Godric, valoban kar):
"VLADIMIR
Ilyen az ember. A cipőt hibáztatja, holott a lába a hibás. (Megint leveszi a kalapját, belenéz, belenyúl, megrázza, rácsap, belefúj, visszateszi a fejére) Ez most már kezd nyugtalanító lenni.
Csend. Estragon a lábujjait mozgatja, hogy a levegő jobban járjon közöttük
Az egyik lator üdvözült.
Szünet
Nem rossz százalék.
Szünet
Gogó...
ESTRAGON
Mi az?
VLADIMIR
Mi lenne, ha bűnbánatot tartanánk?
ESTRAGON
Mit bánjunk meg?
VLADIMIR
Mit is... (Keresi a szót) Ne részletezzük!
ESTRAGON
Azt, hogy megszülettünk?
Vladimir egészséges kacagásban tör ki, de rögtön el is nyomja, kezét az ágyékához szorítja, arca eltorzul
VLADIMIR
Már kacagni sem merünk.
ESTRAGON
Ettől is megfosztottak.
VLADIMIR
Csak a mosolygás maradt meg. (Arcán óriási mosoly nyílik, megmerevedik, egy ideig tart, majd hirtelen megszűnik) Csakhogy ez nem ugyanaz. Végtére is...
Szünet
Gogó...
ESTRAGON
(ingerülten) Mit akarsz?
VLADIMIR
Olvastad a bibliát?
ESTRAGON
A bibliát?... (Utánagondol) Belelapoztam, ha jól emlékszem.
VLADIMIR
(meglepetten) Abban az istentelen iskolában?
ESTRAGON
Honnan tudhatnám, hogy az az iskola istenes volt-e vagy istentelen?
VLADIMIR
A sitiben olvashattad.
ESTRAGON
Lehet. A Szentföld térképére emlékszem. Színes térkép volt, nagyon szép. A Holt-tengert halványkékre festették. Csak ránéztem, elfogott a szomjúság. Elhatároztam, hogy a mézesheteket ott töltöm. Úszunk, és boldogok leszünk.
VLADIMIR
Úgy látszik, valamikor költő voltál.
ESTRAGON
Az hát. (A rongyaira mutat) Kitalálhattad volna."
"VLADIMIR
Ilyen az ember. A cipőt hibáztatja, holott a lába a hibás. (Megint leveszi a kalapját, belenéz, belenyúl, megrázza, rácsap, belefúj, visszateszi a fejére) Ez most már kezd nyugtalanító lenni.
Csend. Estragon a lábujjait mozgatja, hogy a levegő jobban járjon közöttük
Az egyik lator üdvözült.
Szünet
Nem rossz százalék.
Szünet
Gogó...
ESTRAGON
Mi az?
VLADIMIR
Mi lenne, ha bűnbánatot tartanánk?
ESTRAGON
Mit bánjunk meg?
VLADIMIR
Mit is... (Keresi a szót) Ne részletezzük!
ESTRAGON
Azt, hogy megszülettünk?
Vladimir egészséges kacagásban tör ki, de rögtön el is nyomja, kezét az ágyékához szorítja, arca eltorzul
VLADIMIR
Már kacagni sem merünk.
ESTRAGON
Ettől is megfosztottak.
VLADIMIR
Csak a mosolygás maradt meg. (Arcán óriási mosoly nyílik, megmerevedik, egy ideig tart, majd hirtelen megszűnik) Csakhogy ez nem ugyanaz. Végtére is...
Szünet
Gogó...
ESTRAGON
(ingerülten) Mit akarsz?
VLADIMIR
Olvastad a bibliát?
ESTRAGON
A bibliát?... (Utánagondol) Belelapoztam, ha jól emlékszem.
VLADIMIR
(meglepetten) Abban az istentelen iskolában?
ESTRAGON
Honnan tudhatnám, hogy az az iskola istenes volt-e vagy istentelen?
VLADIMIR
A sitiben olvashattad.
ESTRAGON
Lehet. A Szentföld térképére emlékszem. Színes térkép volt, nagyon szép. A Holt-tengert halványkékre festették. Csak ránéztem, elfogott a szomjúság. Elhatároztam, hogy a mézesheteket ott töltöm. Úszunk, és boldogok leszünk.
VLADIMIR
Úgy látszik, valamikor költő voltál.
ESTRAGON
Az hát. (A rongyaira mutat) Kitalálhattad volna."
a balanced diet is a cookie - in each hand
- Godric
- Ötcsillagos haver
íme:
Évek óta gondolok Tomásra, de csak az iménti töprengés fényében pillantottam meg tisztán és világosan. Láttam őt, amint lakása ablakánál áll, nézi az udvar túloldalán magasodó bérház falát, és nem tudja, mitévő legyen.
Terezával talán három hete, egy cseh kisvárosban találkozott először. Alig két órát töltöttek együtt. A lány kikísérte az állomásra és megvárta, amíg felszáll a vonatra. Tíz nappal később Tereza felugrott hozzá Prágába. Még aznap szeretkeztek. Éjjel Tereza belázasodott, s aztán egész héten Tomás lakásán gyógyította az influenzáját.
Tomás akkor megmagyarázhatatlan szerelemre lobbant e jóformán ismeretlen lány iránt: úgy érezte, Tereza egy gyerek, akit szurokkal kikent kosárban küldött le valaki a folyó vizén, hogy Tomás kihalászhassa az ágya partjára.
karácsonyra kaptam a könyvet, de már korábban olvastam, és még mindig nem tudom, hogy tetszik-e vagy nem.
Évek óta gondolok Tomásra, de csak az iménti töprengés fényében pillantottam meg tisztán és világosan. Láttam őt, amint lakása ablakánál áll, nézi az udvar túloldalán magasodó bérház falát, és nem tudja, mitévő legyen.
Terezával talán három hete, egy cseh kisvárosban találkozott először. Alig két órát töltöttek együtt. A lány kikísérte az állomásra és megvárta, amíg felszáll a vonatra. Tíz nappal később Tereza felugrott hozzá Prágába. Még aznap szeretkeztek. Éjjel Tereza belázasodott, s aztán egész héten Tomás lakásán gyógyította az influenzáját.
Tomás akkor megmagyarázhatatlan szerelemre lobbant e jóformán ismeretlen lány iránt: úgy érezte, Tereza egy gyerek, akit szurokkal kikent kosárban küldött le valaki a folyó vizén, hogy Tomás kihalászhassa az ágya partjára.
karácsonyra kaptam a könyvet, de már korábban olvastam, és még mindig nem tudom, hogy tetszik-e vagy nem.
D.
- Godric
- Ötcsillagos haver
Karenin sohasem akart Svájcba költözni. Karenin utálta a változásokat. A kutya ideje nem egyenes vonalban halad, nem megy előre és mindig tovább, egyik dologtól a másikig. A kutya ideje körben mozog, mint az óramutató, mely szintén nem fut eszeveszetten valahova előre, hanem körben forog a számlapon, napról napra ugyanazon a pályán. Elég volt, ha Prágában Terezáék egy új széket vettek, vagy áthelyezték a virágtartót, s Karenin már morgolódott. A változás kizökkentette idejéből. Olyan ez, mintha az óramutatók alatt mindig kicserélnék a számokat.
Itt van még egy részlet, még egy jellegzetes névvel, remélem segítettem.
Itt van még egy részlet, még egy jellegzetes névvel, remélem segítettem.
D.
- temesed
- Főisten
- Kapcsolat:
egyik baratnom kedvence, most is egy Kundera konyvet kapott tolem karacsonyra. regota ra akar beszelni, h en is olvassak tole. szerintem fogok is.Godric írta:OK és sajnálom...
Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
(egy időben nagy kult dolog volt)
keresek mást, türelem.
- Godric
- Ötcsillagos haver
itt vagyok. tudom, vétkes hanyagságomra nincs mentség, de a vizsgák mellett tényleg csak a legszükségesebbekre volt időm a neten (HP teszt ) mindenesetre itt van az új.
kortárs magyar, viszonylag népszerű és ismert szerző egyik legkorábbi regénye:
Hátmindig kiderül valamiúj, gondolta Öcsi hazafelé.
Most például az, hogy a házasságot a papok csinálják a templomban, Isten nevében, és ebből következik, hogy a szent kötelék elvághatatlan, vagyos válás nincs. Közben pedig kelepapáék...
Anyú, lemeheteka nagyiékhoz?
Nagyi, kelepapáék télleg elvannak válva? Csönd. Nagymama az üzleti könyvek fölé görnyedt, szemüvege az orra végére csúszva, kerek tokája a magában mormolt kivonások, összeadások, szorzások, osztások ritmusára ugrált. Minta békának, gondolta ő és megismételte a kérdést. Te még kiskisfiú vagy, ne üsd a nózidat a nagyok dolgába. Hátjóvanna... deválni halálosbűn!
elsőre ennyi volna, felhívom a figyelmeteket, hogy a szöveget pontosan gépeltem be. (ez egyébként jellegzetes)
kortárs magyar, viszonylag népszerű és ismert szerző egyik legkorábbi regénye:
Hátmindig kiderül valamiúj, gondolta Öcsi hazafelé.
Most például az, hogy a házasságot a papok csinálják a templomban, Isten nevében, és ebből következik, hogy a szent kötelék elvághatatlan, vagyos válás nincs. Közben pedig kelepapáék...
Anyú, lemeheteka nagyiékhoz?
Nagyi, kelepapáék télleg elvannak válva? Csönd. Nagymama az üzleti könyvek fölé görnyedt, szemüvege az orra végére csúszva, kerek tokája a magában mormolt kivonások, összeadások, szorzások, osztások ritmusára ugrált. Minta békának, gondolta ő és megismételte a kérdést. Te még kiskisfiú vagy, ne üsd a nózidat a nagyok dolgába. Hátjóvanna... deválni halálosbűn!
elsőre ennyi volna, felhívom a figyelmeteket, hogy a szöveget pontosan gépeltem be. (ez egyébként jellegzetes)
D.
- temesed
- Főisten
- Kapcsolat:
Nem. de ne itelj el kerlek.
Amit "kortarsak" kozul olvastam: Wass Albert, Lazar Ervin, Janikovszkij Éva.
Amivel meg szemezek, az Varro Dániel Túl a maszat hegyen könyve, meg van egy fiatal srac, akit zseninek tartanak, de most nem jut eszembe konyvcim...vmi vizsga....ááááá, nem lelek semmit.
Amit "kortarsak" kozul olvastam: Wass Albert, Lazar Ervin, Janikovszkij Éva.
Amivel meg szemezek, az Varro Dániel Túl a maszat hegyen könyve, meg van egy fiatal srac, akit zseninek tartanak, de most nem jut eszembe konyvcim...vmi vizsga....ááááá, nem lelek semmit.
- temesed
- Főisten
- Kapcsolat:
olyan aranyos vagy ahogy itt probalkozol....de tenyleg!!!!! ez a lehetetlen szo is biztosan utal valamire, de nekem sotet homaly dereng agyam azon tajan..persze utana kereshetnek, de akkor mar nem lenne ugyanaz a megfejtes. szoval nyugodtan mondd meg es adj fel vmi ujat, ha lehet, ne kortars magyart!:D